Skip to main content

A január közepén túligénylés miatt bezárt 20 milliárdos pályázat után a közeljövőben 32 milliárd forintos kerettel fog megnyílni egy újabb napelemes, pontosabban megújuló energiás uniós pályázat a kis- és közepes vállalkozásoknak – hangzott el a köztévé ma reggeli adásában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Kaderják Péter péntek reggel az M1 aktuális csatornán azt jelezte, hogy a megújuló energiás, azaz például hőszivattyús és napelem telepítéses uniós pályázatban a kkv-k kaphatnak majd támogatást, 32 milliárd forintos lesz a keretösszeg és a közeljövőben meghirdetik a pályázatot.

A tárca január közepén azt jelentette be, hogy mivel hatalmas volt az érdeklődés a cégek megújuló energiahasználatát, illetve épületeik energiahatékonyságának növelését célzó fejlesztéseket támogató uniós pályázat iránt (ez a a 3-100 millió forint közötti támogatást kínáló GINOP-4.1.4-19-es pályázat volt, ahol a 20 milliárdos keretet 4,8 milliárddal túligényelték a január 15-i zárásig), ezért újabb pályázat várható majd a közeljövőben.

EZT ERŐSÍTETTE MEG MOST A MŰSORBAN KADERJÁK PÉTER ÉS MÁR KERETÖSSZEGET IS MONDOTT A PÁLYÁZATHOZ.

Az államtitkár a műsorban kitért arra is, jelenleg 1200-1300 megawattnyi áramkapacitás áll rendelkezésre Magyarországon, amely részben a háztetőkön elhelyezett napelemekből, részben pedig napelemes áramtermelő erőművekből származik. A megújuló áramtermelés aránya a villamos energia termelésében ma még csak 10 százalék körül van; ennek egy részét az úgynevezett biomassza tüzelésű erőművekben állítják elő – mondta, hozzátéve 2030-ra ezt az arányt 20-25 százalékra szeretnék bővíteni.

Leave a Reply