Skip to main content

A koronavírus-járványt kísérő korlátozások következtében sok helyen kitisztult a levegő, ami a napelemekre is hatással volt.

Mivel nincsen még megbízható gyógyszer, védőoltás, a koronavírus-járvány elleni egyik fő védekezési módszer, a bezárkózás. Vannak régiók, ahol még most is érvényben vannak korlátozások. Sajnos a kényszerű karanténnak számos negatív gazdasági hatása volt, viszont kétségtelenül pozitívan hatott a levegőszennyezésre. Nagyvárosok felett tisztult meg a levegő, amit műholdfelvételek is jól mutattak.

La Prensa Latina

Volt még egy érdekes hatása a levegő tisztábbá válásának, amelynek ilyen mértékű megjelenésére korábban szinte senki sem gondolt. A légszennyezettségben igencsak érintett az indiai Delhi, és egy új, a napenergiával foglalkozó tanulmány megállapította, hogy a levegő szennyezettségének csökkenése lehetővé tette, hogy jelentősen több napfény juthasson a város napelemeire, növelve azok teljesítményét.

„Számítottunk rá, hogy látni fogunk némi különbséget, azonban meglepődtünk azon, mennyire egyértelmű a hatás” – mondta Ian Marius Peters, a Joule folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét. A vizsgálatok során kiderült, hogy Delhiben a napelemekre jutó napfény mennyisége március végén körülbelül nyolc százalékkal, áprilisban pedig hat százalékkal nőtt a korábbi évek hasonló időszakához képest. A kutatók arra számítanak, hogy ugyanez vonatkozhat más, magas légszennyezettségű városokhoz (például Vuhan, Kalkutta, Mumbai, London vagy Los Angeles) kapcsolódó korlátozásokra, illetve a napelemekre.

Noha valószínűtlen, hogy a légszennyezés a jövőben is ennyire alacsony marad, a fenti kutatás is emlékeztető lehet arra, hogy az emberek drasztikusan megváltoztathatják a körülöttünk lévő világot.

Forrás: hvg.hu

Leave a Reply